Selecteer een pagina

Inleiding

In dit blog wil ik antwoord geven op de vraag wat een vitaliteitscoach doet, en wat mij anders maakt dan andere coaches of therapeuten. Daarnaast wil ik wat voorbeelden geven vanuit de praktijk. Met andere woorden, met welke problemen kan je bij mij als vitaliteitscoach terecht. Als laatste wil ik het één en ander toelichten over de aanpak zodat je een goed beeld krijgt van wat je kan verwachten wanneer je met mij de uitdaging aan zou gaan.

Geheim 1: Een vitaliteitscoach is in de basis een coach en adviseur

Laat ik beginnen te vertellen wat ik als vitaliteitscoach doe. Als vitaliteitscoach begeleid ik mensen die een bepaald doel willen bereiken. Dat doel start vanuit een wens om iets te veranderen. Men ervaart een probleem en dat geeft bijvoorbeeld stress. Mogelijk is de stress acuut of zelfs chronisch. Nu is stress op zichzelf niet een probleem, het activeert ons namelijk zodat we dingen voor elkaar krijgen (4-wijze-lessen-over-stress-die-iedereen-zou-moeten-weten blog). Het wordt pas vervelend wanneer het negatieve stress oplevert. Dit gebeurd meestal wanneer er geen controle meer is óf dat het gevoel van controle er niet meer is. Echter komt het natuurlijk ook vaak voor dat iemand een probleem ervaart maar niet kan duiden wat er nou precies speelt. Hiervoor is een eerste kennismakingsgesprek een mooi moment om dat boven water te krijgen. Dit wordt ook wel de verkenningsfase genoemd. Het is natuurlijk niet zo dat er altijd maar één probleem is, soms is er sprake van complexe problematiek. Het is daarom belangrijk dat er focus is op het gebied waar er focus moet zijn om een juiste begeleiding te kunnen realiseren. Tijdens een samenwerking zal ik op basis van het doel een plan van aanpak maken. Dit plan is gebaseerd op tekortkomingen op bepaalde gebieden op te lossen en nieuwe vaardigheden aanleren. Concreet betekent dat één op één functionele gespreksvoering i.c.m. huiswerkopdrachten. Een voorbeeld is het monitoren van slaap. Deprivatie op dit gebied is niet bevorderlijk voor het maken van juiste keuzes. In het traject is er een duidelijke rolverdeling. Zo zal ik vragen stellen op gebied waar jij de expert in bent, namelijk jouw leven. Mogelijke advisering is op gebieden waar ik de expert in ben zoals slapen, bewegen, voeding, gedragsverandering en motivatie. Door jouw gedrag in kaart brengen creëer je bewustwording om vervolgens ander gewenst gedrag te oefenen zodat nieuwe gewoontes ontstaan. Tijdens de veranderfase is de motivatie vaak hoog. Deze motivatie blijft niet altijd gelijkmatig. Het leven gaat natuurlijk door en heeft invloed op jou tijdens jouw traject. De uitdaging zit zeker in het volhouden van bepaald nieuw gedrag en hier kan een vitaliteitscoach je bij helpen.

Geheim 2: Een vitaliteitscoach is geen psycholoog

Ik wil wat verschillen aangeven tussen begeleiders met verschillende specialismen zodat het duidelijk is wat een vitaliteitscoach doet. Een psycholoog kan net als een vitaliteitscoach helpen met het begeleiden van een persoon die een emotioneel of mentaal probleem ervaart. Echter het verschil met een vitaliteitscoach is de benadering van het probleem. Ten eerste hoeft de oplossing niets met het probleem te maken te hebben. Daarnaast gaat de vitaliteitsaanpak verder dan een psychologische aanpak. Als vitaliteitscoach help je iemand met meer uit het leven te halen. Wanneer iemand aan het overleven is dan kijk ik of er deprivatie is op één of meerdere van onze psychologische basisbehoeften autonomie, binding, competentie. Verder zaken die nodig zijn om focus te behouden zoals slaap, voeding, beweging en natuur. Er wordt een sociopsychobiologisch aanpak toegepast in een plan van aanpak om één of meerdere tekorten op te heffen. Wanneer iemand niet meer aan het overleven is dan praat ik samen met de cliënt over de toekomst en hoe nu verder. Daarnaast zal een traject bij een psycholoog meestal bij gespreksvoering blijven. Ik maak daarentegen ook gebruik van beweging om te coachen. Bijvoorbeeld boksen op stootkussentjes gecombineerd met coaching is een veelgebruikte vorm die ik hanteer. Het gaat hierbij niet om het sporten. Het is een mooie manier om emoties te leren ervaren en uit te drukken wanneer dit met alleen woorden lastig kan zijn. Dit wil niet zeggen dat coaching en beweging altijd samen gebruikt wordt in trajecten.

Geheim 3: Een vitaliteitscoach praat in eerste instantie niet over gezondheid

Ook een lifestylecoach is duidelijk anders dan een vitaliteitscoach. De eerste is duidelijke bezig met gezondheidsdoelen zoals afslanken bijvoorbeeld. Deze coaches zijn waarschijnlijk niet bezig met zaken die invloed hebben op gedragsverandering en motivatie zoals het ervaren van voldoende autonomie, het hebben van betekenisvolle sociale relaties en waardering krijgen van anderen. De lifestyle coach is bezig met gezondheid. Wanneer iemand wilt afslanken en deze behoeftes zijn voldoende vervuld, dan hoeft er ook niet aan gewerkt te worden. Dan kan een lifestylecoach bezig zijn met zaken waar die goed in is. Namelijk een afslanktraject zo goed mogelijk in te vullen met zaken die gaan over de voeding zelf. Echter, wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld of wanneer iemand vooral eet vanuit emotionele redenen, dan zou een vitaliteitscoach eerder geschikt zijn om deze persoon te begeleiden.

Geheim 4: Een vitaliteitscoach brengt je verder dan een doel behalen

Een lifecoach helpt iemand bijvoorbeeld met (levens)doelen bereiken. Tot zo ver is er geen verschil met een vitaliteitscoach. Waar het verschil ligt is het moment waarop iemand bij mij aan komt kloppen voor hulp. In welke staat bevind iemand zich emotioneel en mentaal? Is iemand vooral aan het overleven en zit iemand in een crisis dan zal dit eerst opgelost moeten worden. Zodra iemand zaken op orde heeft maar bijvoorbeeld nog weinig zingeving ervaart is een lifecoachingstraject geschikt. Hierin kan een vitaliteitscoach ook voorzien en daarin zit veel overlap tussen beiden. Echter om te zorgen dat je boven de figuurlijke streep komt ben je bij een vitaliteitscoach aan het juiste adres.

Geheim 5: Een vitaliteitscoach kan niet de realiteit ombuigen

Ik wil graag een mooi voorbeeld geven van een persoon waarbij een vitaliteitstraject uitermate geschikt is gebleken. Meneer Jansen (verzonnen naam wegens privacy) was gescheiden, woonde alleen en mocht zijn kinderen niet meer bezoeken. Hij was een tijd geleden door een auto aangereden waardoor hij aan zijn knie geopereerd was. Op het moment dat ik hem ontmoette was hij hiervan herstellende. Daarnaast was er sprake van overgewicht, enorme pijn en stond hij tevens onder bewind voering. Door schuldsanering moest hij zien rond te komen van 30 euro per week. Hiermee wil ik aantonen dat deze heer duidelijk niet aan het leven was maar aan het overleven. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Waaronder iemand die stress ervoer van een leidinggevende en een ander die een burn-out had gehad. Ik wil hiermee aangeven dat de problematiek uiteenlopend is en dat voor elk van deze zaken een vitaliteitscoachingstraject geschikt was. Ik verander echter niet de realiteit, hooguit de perceptie van de cliënt en hoe deze met de realiteit omgaat. 

Geheim 6: Een vitaliteitscoach is niet voor iedereen een geschikte keus

Als vitaliteitscoach help ik mensen door hun negatieve stress te laten managen. Hieruit kan voortvloeien dat zij nieuwe inzichten hebben gekregen, het leven anders beleven en nieuwe keuzes kunnen maken. Daardoor kunnen zij de situatie en of zichzelf veranderen. Als vitaliteitscoach leer ik je ook nieuwe vaardigheden aan zodat je kan volhouden zodra een samenwerkingstraject is beëindigd. In een traject wordt er dus ook gewerkt met opdrachten om te oefenen om nieuw gedrag een gewoonte te laten worden. Deze praktische opdrachten zijn wetenschappelijk bewezen en daarmee effectief. Ieder persoonlijk plan is echter wel op maat gemaakt. Hiermee wil ik aangeven dat ik niet zo maar iets doe omdat het mijn voorkeur heeft. Het is mijn doel om de beste hulp te geven die iemand ook verdiend. En dat betekent dat ik alleen zaken gebruik die bewezen effectief te zijn gebleken. Als laatste wil ik zeggen dat ik zeker niet iedereen kan, mag of wil helpen. Door kritisch te zijn naar mijzelf, bepaal ik of ik met iemand samen kan, mag en wil werken. Psychische klachten zoals een depressie laat ik liever aan een expert over en zal ik doorverwijzen. Echter iemand met depressieve klachten kan ik zeker in sommige gevallen helpen. Op basis van een intake bepaal ik of iemand wel of niet geschikt is voor een vitaliteitstraject.

Geheim 7: Iedere vitaliteitscoach heeft zijn eigen stijl

Er zijn heel veel soorten coaches en therapeuten die geschikt zijn om mensen met verschillende en uiteenlopende problemen te helpen met het vinden van een oplossing. Als vitaliteitscoach werk ik integraal en heb kennis op het gebied van gedragsverandering, leefstijlcomponenten, bewegingsintegratie en gesprekstechnieken. Ik ben een specialist op motivatiegebied en heb een solide wetenschappelijke basis om praktisch toepasbare oefeningen in te laten slijten tot nieuwe gewoontes. Daarnaast ben ik wie ik ben. Heb ik ook mijn levenservaring en mijn karaktereigenschappen die mij onderscheiden van een andere vitaliteitscoach.

Ten slot wil ik toelichten hoe een traject er min of meer uit ziet qua opzet. De eerste stap is de intake. Hierin moet duidelijk worden wat de exacte wens is en of dit ook een doel wat specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden is. Wanneer iemand die schulden heeft binnen een week miljonair wilt zijn, het waarschijnlijk een wens blijft omdat het niet realistisch is. De volgende fase kenmerkt zich door actie. Het gedrag verandert niet alleen maar door erover te praten namelijk. Er is training van nieuw gedrag voor nodig. Dit gebeurd onder andere door huiswerkopdrachten, monitoring van gedrag en meting van effect. Als iets niet werkt dan doen we iets anders. De laatste fase is de fase die het meest moeilijk is en dat is volhouden. Duurzame gedragsverandering start met kleine stapjes maken en doen wat werkt. De kracht van vaak doen zodat het kan inslijten en simpelweg zaken afleren en niet meer doen.

Mocht je twijfelen of een vitaliteitscoach de juiste keuze is, dan raad ik zeker aan om nader kennis te komen maken. Wanneer praten alleen niet genoeg is dan is de vorm coachen en bewegen wellicht voor jou de geschikte keuze.

Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!